Wat is De Inktaap?

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit deze vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar die De Inktaap wint.


De genomineerden voor De Inktaap 2016 waren: 
- Vervoering van Shantie Singh - De Geus (Caribische nominatie) 
- Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans - De Bezige Bij (AKO Literatuurprijs 2014) 
- Orgelman van Mark Schaevers - De Bezige Bij (Gouden Boekenuil 2015) 
- Ik kom terug van Adriaan van Dis - Atlas Contact (Libris Literatuur Prijs 2015) 

Uitreiking De Inktaap 2016
De prijsuitreiking van De Inktaap 2016 vond plaats op 14 maart 2016 in De Doelen in Rotterdam. De uitreiking was het hoogtepunt tijdens de slotdag. Op deze dag waren er debatten, talkshows, ontmoetingen en interviews met de auteurs en met de juryleden uit Nederland en Vlaanderen.

Aanmelden
Aanmelden gaat via school. Wil je meedoen? Vraag dan aan je docent of hij/zij het aanmeldingsformulier wil invullen. Speciaal voor begeleiders hebben we op deze website alle belangrijke informatie gepubliceerd onder de knop Leraren.

Korte geschiedenis 
De Inktaap is de opvolger van de Jonge Gouden Uil. De Jonge Gouden Uil was een Vlaams-Nederlands leesbevorderingsproject en werd uitgereikt tussen 1997 en 2000. De genomineerden waren de genomineerden van De Gouden Uil (nu bekend als de Gouden Boekenuil). De genomineerde boeken werden door de deelnemers gelezen en zij verkozen er één tot winnaar​.   

Waar komt De Inktaap vandaan? 

De naam van het project komt van een tekst van Jorge Luis Borges: ‘Dit dier komt veel in noordelijke streken voor en is vier of vijf duim lang; zijn ogen zijn als kornalijn en zijn haar is gitzwart, zijdeachtig en soepel, en als een kussen zo zacht. Hij is met een vreemd instinct behept: zijn zwak voor Chinese inkt, en wanneer iemand zit te schrijven, gaat hij er met gekruiste achterpoten bijzitten, en met de ene voorhand op de andere wacht hij tot het schrijven gedaan is. Dan drinkt hij wat er over is van de inkt op. Daarna gaat hij weer gehurkt zitten, helemaal rustig nu.’ (Jorge Luis Borges, Het boek der denkbeeldige wezens, 1976).

Inschrijven voor De Inktaap 2017

Het is nu mogelijk om u in te schrijven, wij kijken ernaar uit u te verwelkomen bij De Inktaap 2017!

Lees meer

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer