Wat is De Inktaap?

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op Curaçao worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit die vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die auteur wint De Inktaap.

De genomineerden voor De Inktaap 2015:


•    Porto Marie van Els Langenfeld – In de Knipscheer (Caribische nominatie)
•    Feest van het begin van Joke van Leeuwen - Querido (AKO Literatuurprijs 2013)
•    La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer – De Arbeiderspers (Libris Literatuur Prijs 2014)
•    De republiek van Joost de Vries - Prometheus (winnaar Gouden Boekenuil 2014)


Schooljury

Deelnemen aan De Inktaap gaat via school. Samen met ongeveer veertien andere leerlingen vorm je een schooljury, die wordt begeleid door een docent. Alle juryleden lezen tussen 1 oktober en 1 februari de vier genomineerde boeken en praten en discussiëren erover. Na het lezen bepalen jullie in een slotdebat wie dit jaar De Inktaap verdient. Jullie keuze onderbouwen jullie in een juryrapport, dat, samen met de uitkomst van het debat, naar de organisatie wordt opgestuurd. Uit al de juryrapporten samen blijkt wie de winnaar is van De Inktaap.

Uitreiking De Inktaap 2015

Zit je in een schooljury, dan kun je op 10  maart 2015 zelf bij de prijsuitreiking van De Inktaap zijn. De uitreiking is het hoogtepunt tijdens de slotdag van De Inktaap in deSingel in Antwerpen. Op deze dag zijn er debatten, talkshows, ontmoetingen en interviews met de auteurs en met juryleden uit Nederland en Vlaanderen.

Aanmelden

Aanmelden gaat via school. Wil je meedoen?  Vraag dan aan je docent of hij/zij het aanmeldingsformulier wil invullen. Speciaal voor docenten hebben we op deze website alle belangrijke informatie gepubliceerd onder de knop 'Educatie'.

Korte geschiedenis

De inktaap is de opvolger van de Jonge Gouden Uil. Dit Vlaams-Nederlands leesbevorderingsproject, in de vorm van een literaire prijs, liep van 1997 tot en met 2000. Voor de Jonge Gouden Uil lazen jongeren de boeken die waren genomineerd voor de literaire prijs De Gouden Uil en kozen daaruit hun winnaar.

Over de aap

Waar komt De Inktaap eigenlijk vandaan? De naam van het project komt van een tekst van Jorge Luis Borges: ‘Dit dier komt veel in noordelijke streken voor en is vier of vijf duim lang; zijn ogen zijn als kornalijn en zijn haar is gitzwart, zijdeachtig en soepel, en als een kussen zo zacht. Hij is met een vreemd instinct behept: zijn zwak voor Chinese inkt, en wanneer iemand zit te schrijven, gaat hij er met gekruiste achterpoten bijzitten, en met de ene voorhand op de andere wacht hij tot het schrijven gedaan is. Dan drinkt hij wat er over is van de inkt op. Daarna gaat hij weer gehurkt zitten, helemaal rustig nu.’ (Jorge Luis Borges, Het boek der denkbeeldige wezens, 1976).

Vlog over slotdag Inktaap 2015

Leerlingen van scholengemeenschap de Meergronden uit Almere maakten een geweldig vlog over de slotdag van De Inktaap 2015.

Lees meer

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek